søndag 4. juli 2010

Siden sist – og tips fra hundetreneren!

Det går visst ganske lenge mellom hvert innlegg for tiden, men det skjer ikke så veldig mye spesielt som det er vits i å nevne her i bloggen, og det virker nesten som de fleste hundene som bor rundt oss er på ferie, for Sørmarka er helt tom for tiden, og vi møter mye færre hunder når vi går på tur enn vi vanligvis gjør… :)

Så selv om vi har prøvd å gå til Sørmarka og sånne steder innimellom, for at Dixie skal få noen å leke med, har vi ikke funnet så mange hunder, så det har egentlig bare blitt vanlige turer det også… ;D

Men jeg har visst helt glemt å legge ut de tipsene jeg nevnte at hundetreneren som besøkte oss i midten av juni ga oss, så her kommer noen av dem i hvert fall!
ADVARSEL: Det er sikkert veeeeldig kjedelig å lese alt dette, spesielt for de som ikke er interessert eller ikke har noen bjeffing de trenger å trene bort… :D

Det første vi snakket om var det med at Dixie bjeffer en del når vi møter hunder ute på tur og hun ikke får hilse på dem. Dette er jo ikke er en veldig uvanlig ting, men det ser så kjekt ut å kunne gå tur uten å tenke på om vi møter andre hunder eller ikke, så derfor bestemte vi oss for å prøve å bli kvitt denne bjeffingen helt! :)

Treneren fortalte oss da at det meste av slik oppførsel kom av usikkerhet, så sannsynligvis var det det som var grunnen til dette også. Når hunder møtes er det fire ting de kan gjøre: stikke av, legge seg ned, leke eller slåss (som ikke bare betyr slåssing, men også bjeffing og lignende). Men når de er i bånd er det umulig for dem å stikke av, så da er det alternativet borte. Å legge seg ned er noe Dixie gjort mye av og gjør det fremdeles, men når de er i bånd er det vanskelig å få gjort dette på en skikkelig måte for å “snakke sammen” og til slutt møtes hvis de blir enige om det, så det alternativet fungerer vanligvis ikke så fint i bånd det heller.

Og da er det bare to alternativer igjen – leking eller slåssing/bjeffing, og hvis hundene er usikre på hverandre leker de jo vanligvis ikke, og i hvert fall ikke i bånd som bare gjør det enda vanskeligere for dem, og derfor ender det ofte opp med at de bjeffer eller til og med slåss som noen gjør.

Og alt dette stemmer med det Dixie gjør. Først prøver finner hun ut om det kanskje kan gå an å få hilst på eller lekt med hundene vi møter, for i så fall prøver hun ofte å legge seg ned for å vente på dem og vise at hun ikke er “farlig”. Hvis dette ikke fungerer, og den andre hunden og eieren ikke kommer bort, eller at de gjør det, men på en måte så hundene ikke får “snakket” ordentlig sammen, blir hun usikker og begynner å bjeffe… Så det er det vi må trene på, at hun ikke skal være usikker på noen hunder uansett størrelse, rase, fasong osv. :)

For å få til dette sa hun som besøkte oss at det i hvert fall var lurt å la henne møte alle mulige slags raser på en positiv måte, så hun ble trygg på dem. Så derfor burde hun (og alle andre hunder) springe løse med andre, ukjente hunder minst én gang i uken. Men når hun gjør det, er det viktig at vi bare går og går hele tiden, og ikke stopper opp, for da ender det mye enklere opp i krangler og sånt, og spesielt hvis vi går bort for å skille dem, for da gjør vi bare Dixie enda tryggere, så det blir mye vanskeligere å få dem til å slutte. Men hvis vi bare går videre vil hun sannsynligvis følge etter oss, også er det over. :)

Likevel er det dumt å bare stoppe etter dette, og det hun da anbefalte, som er litt vanskelig å gjøre, var at vi burde snakke med eieren til den andre hunden, og helst prøve å gå litt sammen med dem for at hundene skulle få bli kjent og ha positive opplevelser med hverandre istedet for bare negative, så de ikke endte opp med å bli enda mer usikre på den samme og lignende raser en annen gang.

Også var det når vi går på tur. Da er det viktig å følge med langt fram for å se om det kommer noen hunder (eller katter, syklister, joggere (…) hvis det hadde vært dette hun bjeffet på), også stoppe opp i god tid, plassere oss godt inntil kanten av veien med Dixie i retningen så hun kan se på hunden, også klikke med klikker og gi godbit hver gang hun ser på oss, hunden eller med en gang hun ser tilbake på oss etter å ha sett på hunden. For da skjønner hun at den ikke er noe å være utrygg på, og med en gang hun ser en hund kan hun heller bare se på oss og få en godbit i stedet for å bjeffe! :D

Så det er disse tingene vi trener på nå. Til nå har vi for det meste brukt metoden på enkle ting som Dixie vanligvis ikke bjeffer, bare for å trene både oss selv og Dixie i hvordan det foregår, også prøver vi så godt vi kan på hunder også, selv om det ikke alltid fungerer helt like bra enda! ;D Men det går i hvert fall bedre og bedre, så det ser ut som vi kan klare å bli helt kvitt bjeffingen etter hvert! :D

Det går forresten også an å bruke denne metoden inne, hvis hunder bjeffer på ting de ser utenfor. Da er det lurt å stille seg med siden til vinduet, og trene på akkurat samme måte med klikker og godbit. Det går også an å avtale med naboer og venner eller andre i familien om de kan komme og gå, stå, springe osv utenfor, så hunden blir vant til alle forskjellige ting og etter ikke så altfor lenge skal det være slutt på den bjeffingen også! :D

Jaja, dette ble i hvert fall et VEEEELDIG langt innlegg, men håper det kan være til hjelp for noen hvis dere trenger å trene bort noen slags bjeffing! Vi får besøk av den samme treneren igjen i august, så da skal hun se hvor langt vi har kommet, og hjelpe oss enda litt videre, så da kan det nok bli et nytt laaangt innlegg med tips… ;D

På torsdag reiser forresten mor og jeg til Barcelona med Marian og tante, så da blir Dixie hjemme med far og Sebastian (til han reiser en tur til Shanghai), og Tessy blir igjen hjemme med resten av den familien! :D Så det blir nok veldig kjekt! Men det blir sikkert ganske stille fra meg i den perioden, også får jeg nok mange kjekke innlegg å lese når vi kommer hjem igjen!


God sommer!


8 kommentarer:

Gry Viola og Roxie sa...

Det siste først! God tur til Barcelona!! Vi var der i fjor sommer og det er en by jeg kunne tenke meg tilbake til!! Kjempe flott by!!
Så bra at dere får trene med Dixie og at dette kommer til å bli kjempe bra!! Vi har en hund her i gata og den trener de åsså slik med, hun heter Chicka. Hun bjeffer på alt og alle bare ikke når hun går forbi hos oss. Merkelig synes vi men det er sikkert helt vanelig at hunder ikke bjeffer på sine venner. Roxie og Chicka er perle venner!
God sommer til deg og din famile!! Gled dere til dere skal til Barcelona kan ikke få fullrost den byen!!

Nina og Bonnie sa...

Takk skal du ha, Tina, for at du gadd å gi oss noen tips. Dette var kjempekjekt å lese. Jeg skal prøve noe av det på Charlie. Det høres veldig naturlig ut.

God tur til Barcelona. Dere kommer til å få det flott der. Vet om flere som har vært der og de skryter masse av byen.

Gry og Millis blogg sa...

Dette var nyttige tips Tina, for Milli er akkurat som Dixie når vi møter hunder i bånd!! Heretter skal jeg bli flink til å ta med godbiter på tur!!! Tusen takk for at du delte dette med oss!!!

Ha en flott tur til Barcelona, har hørt at det er en fantastisk by!!!

Inger`s blogg sa...

Bare fint du vil dele gode råd om hund og problemer, med oss, det er alltid noe å lære og håber dere får mye glede av dette.
God ferie / tur.

Dixie sa...

Veldig kjekt at noen hadde bruk for tipsene! :D Det har i hvert fall fungert veldig bra for oss til nå, så hvis dere forstod hva jeg prøvde å forklare kan det helt sikkert få vekk bjeffingen til både Charlie, Milli og alle de andre som trenger det også! :D

Gry Viola: Så gøy at du likte Barcelona så godt! Vi hadde også hørt mye positivt om den byen, men nå gleder jeg meg jo bare enda mer! :D

Hanne sa...

Høres ut som om Dixie og Bienna oppfører seg nokså likt når det gjelder bjeffing i møte med andre hunder.

Det som er litt rart med Bienna er at hun ikke er konsekvent. Noen dager er hun helt stille, mens andre dager bjeffer hun på alt og alle. Før bjeffet hun alltid!! Kanskje hun nå begynner å bli såpass voksen og erfaren at hun ikke synes det er nødvendig å bjeffe bestandig?? Jeg vet ikke - jeg blir visst aldri klok på hunden min...

Uansett; takk for gode tips!! Synes de hørtes veldig fornuftige ut. Skal prøve å overføre noe av dette til vår hverdag.

Ha en strålende tur til Barcelona!!

Anne-Liss sa...

Det er greit å ha noe konkret å jobbe med. Slik har jeg jobba med Maila en stund og det lønner seg, ser at hun er roligere med andre hunder når hun er løs også. Når hun ikke girer seg så mye opp når vi treffer andre i bånd er hun også blitt roligere når hun er løs.

Ha en fin tur til Barcelona og hils din mor.

Nøve sa...

Takk for gode råd :o)
Håper dere har det fint i sommer :o)))