fredag 25. september 2009

En ikke så veldig god nyhet...

Bare for å fortelle denne nyheten med én gang, så fikk vi altså vite resultatet av Dixies HD-røntging på onsdag, noe som viste seg å være C... :( :( :(

Det kunne selvfølgelig vært verre, men vi hadde jo håpet på A eller B, slik at hun kunne vært helt fri... :( Likevel ble vi jo litt skuffet, for helt fra hun har vært liten har vi prøvd å være veldig forsiktige med alt vi har hørt kan være skadelig for hoftene, som lange turer, trapper, agility, jogging, sykling osv... Men til tross for dette endte hun altså opp med C-hofter...

Jeg tror forretsen aldri jeg fortalte om dagen hun ble røntget, så fordi som gidder å lese mer, kommer litt fra dagen her:

I midten av august var Dixie på HD-røntging. Siden vi nettopp hadde hørt om Milli som sov så veldig dypt under narkosen og Charlies veterinær som sa at lapphunder bare skulle ha halv dose, sa vi selvfølgelig fra om dette til veterinæren. Han hadde aldri hørt noe om dette, men tok bare en veldig liten dose for å være sikker...

Vi satt med Dixie helt til hun sovnet, eller i hvert fall så du ut som hun sov, men da veterinæren skulle bære henne med seg inn på bakrommet, viste det seg at hun sov visst ikke likevel, hun var bare veeeldig trøtt... :)

Mens de røntget henne gikk mor og jeg en tur på jobben til mor, men etter bare en time ringte de og sa at vi kunne hente henne igjen. Hun hadde ikke sovet gjennom hele røntgingen, så hun var veldig klar til å hentes.

Da vi kom tilbake til veterinæren kom de med Dixie, og hun var veldig glad for å se oss igjen. De fortalte oss at det så fint ut på bildene, men siden de ikke hadde så veldig god greie på dette med HD-røntging, kunne de ikke love noe.

Vi rakk ikke å registrere HD-røntgingen på DogWeb fordi internett ikke virket akkurat på den tida, så vi ble fortalt at resultatet ville komme i posten om noen uker. Det ville nok ta litt tid, for de resultatene som skulle legges ut på DogWeb ble alltid prioritert først...

Dette brevet har enda ikke kommet, men på onsdag sjekket jeg DogWeb, bare for sikkerhetsskyld, og der stod det resultatet. Det var veldig trist å få vite at Dixie ikke er helt HD-fri, og at hun derfor aldri kan få valper. Vi må også være forsiktige med for høye hopp i agility, ikke for lange sykkelturer hvis vi vil begynne med det osv...

Etter hvert har vi blitt mer og mer vant til C-hoftene hennes, så vi har prøvd å finne andre løsninger på de største skuffelsene, særlig agilityen... Dixie hører sannsynligvis til i middels stor klasse (fordi hun er under 45 cm), men vi vil spørre om det er mulig å trene på bane for små hunder, slik at hindrene ikke blir så høye.

Ellers tenker vi jo også litt på å få henne røntget om igjen om et halvt år, hos han der lapphundspesialisten som Emma skal røntges hos i neste uke. Da kan vi i hvert fall finne ut om hun har en svak eller sterk C. Jeg har også hørt at både for lite og for mye bedøvelse kan føre til feil i bildene, og Dixie sov jo ikke en gang under røntgingen, så kanskje hvis vi er heldige kan vi få et litt bedre svar. Men dette har vi ikke helt bestemt oss for enda, så vi får se... Vi har jo noen måneder å tenke på...

Noe jeg også har hørt, er at det er mange lapphunder som får C-hofter, men at de aller, aller fleste av dem ikke merker noen ting til det. Og Dixie virker jo ikke som hun har vondt noe sted, så forhåpentligvis går det helt fint! :)

Dette ble visst et litt langt innlegg bare om HD-røntgingen til Dixie og resultatene av den...


Til tross for C-hofter, ser det i hvert fall ikke ut som Dixie har vondt noe sted! Heldigvis... :)
Og forhåpentligvis merker hun aldri noe til det heller!


God helg! :D

17 kommentarer:

Christian og hundene sa...

Ja, det var det som var den alminnelige oppfdatningen på rassymposiet i sommer også, at en lapphund med C.hofter ikke merker noe til det. Om du omrøntger, kan du jo spørre om det er kommet forkalkninger. Hvis det ikke er forkalkninger kan nok Dixie leve et godt liv uten at hoftene hindrer noe... I Sverige og Finland er det ganske mange som til og med mener det er helt greit å avle på hunder med C-hofter...

Nina og Bonnie sa...

Dere har i hvertfall ei jente uten smerte, høres det ut som. Og det er jo det viktigste. Men jeg skjønner skuffelsen. Og Christian har jo greie på dette og da høres det ikke ille ut.

Kathrine sa...

uffda, men så lenge hun er symptomfri og ikke vil merke noe til det er jo det bra det og..

Ble litt nervøs jeg nå, i forhold til dette med turer, hopping og trappegåing..

Nemi har gått i trappene våre fra hun var 10 uker.. hun har også hoppet ut av bilen en del ganger, hun gjør det noen ganger så fort at vi ikke rekker å få fatt i henne..

Vi har også vært på noen turer, men ikke i timesvis.. men en time her og der har vi gått.. Det gjorde vi med Lana også.. Lana har A-hofter. Men hun turte ikke å hoppe ut av bilen før hun ble ganske stor, og gikk vedig lite i trapper.. vi hadde bare 4 trappetrinn der vi bodde før..

Nå ble jeg litt stresset merker jeg.. grøss! Har ikke tenkt så mye på det jeg.. trodde det var mest genetisk..

MayKristin sa...

Synd med c-hofter da, men håper iallefall at hun får et smertefritt liv!!

Ragnhild B. sa...

Så skuffende med C-hofter. Det snur litt opp ned på forestillingene en har om livet med hunden. Som du veit, skal vi rerøntge Emma, og det er vi veldig spente på. Følg med på bloggen vår! En morsom treningsform som du kan drive med istedenfor agility, er rallylydighet. Kan anbefales! Trøst deg i alle fall med at så lenge Dixie er frisk, kan hun gjøre det meste, og etter hva jeg har hørt fra flere kanter etter at jeg blei nødt til å forholde meg til en mulig D-framtid for Emma, kan hunden godt leve hele livet uten plager.

Anne-Liss sa...

Det var jo leit at hun hadde c-hofter.
Maila har gått i trapper, hoppet og sprunget på stranda i sand siden hun var lita men hun har a-hofter. Tror ikke dere skal spekulere så mye på hva som er gjort eller ikke gjort. Har hun dårlige hofter så er det vel ofte medfødt trodde jeg ?? Det er vel helst store hunder som en skal være ekstra forsiktig med i valpestadiet for å ikke belaste hoftene feil men kanskje jeg tar feil ??
Kjenner noen som har en briard med c-hofter, rådet de har fått er å trene ham slik at han får god musklatur som er med og støtter og avlaster hoftene.
Christian eller noen andre som har større innblikk i dette enn meg kan sikker gi noen gode råd.

Dixie sa...

Veldig greit å høre at lapphunder med C-hofter som regel ikke merker noe til det. Jeg syntes jeg hadde hørt det en gang, så da stemte jo det heldigvis...

Anne-Liss: Akkurat hvor mye som er arv og hvor mye som er miljø finner jeg ikke helt ut av, det står så mye forskjellig rundt omkring. Men jeg tror arv har ganske mye og si, også kan oppvekstmiljøet ha litt å si for hvor sterkt HDen slår ut, eller om den ikke slår ut i det hele tatt...

Jeg leste akkurat litt rundt på internett og fant ut at løpetid kan påvirke HD-resultatene, og at en hund derfor ikke burde røntges senere enn minst 3-4 uker før løpetid, fordi leddene da kunne være litt ute av ledd. Dixie fikk løpetid 2 uker etter at hun ble røntget... Kanskje det kan bety i hvert fall bittelitt!? :P

Dessuten stod det også at veterinærer har ulikt røntgeutstyr og at noen er flinkere til å røntge enn andre, så kanskje det hadde vært lurt å prøve igjen om 6 mnd hos en annen veterinær? Hmm... Det får vi tenke på... :)

T :-) sa...

Uffda, så leit. Først og fremst fordi det virker som om du er veldig skuffa. Jeg tror ikke Dixie kommer til å merke noe til dette jeg. Jeg hadde fortsatt å trene, men litt mer forsiktig kanskje og ikke plassert henne i sofaen fordi hun har c-hofter og da må være forsiktig. Den gyldne middelvei har jeg stor tro på ;-) Og at det er en Fl du har ikke en St. Bernhard :-) Dere finner nok ut av hva som er riktiog :-)

T :-) sa...

Grensa for å gå i klasse mellom på agility er under 43 cm.

Ville sa...

Litt leit da Tina, men det er bare en C på et papir.
Jeg synes T sier det så fint.
Det er ikke verdens undergang, og jeg og er helt sikker på at Dixie ikke merker noe til det.
Tror det er viktig som hun sier; gjør som de pleier med Dixie, og la henne holde på med agility trening.
De få minuttene vi holder på tror jeg bare er sundt og bra og styrker musklaturen. Oppvarming før, og litt god massasje etterpå som Marit snakket om.
Jeg var på trening igjen, endelig..
på torsdag skal se om jeg kommer på mandag, håper å se dere der.
Klem fra Ville til Dixie

Dixie sa...

Hehe... Det var nok mest jeg som ble skuffet over resultatet, ja, for jeg tror ikke egentlig Dixie kommer til å merke noe til det, jeg heller...

Vi skal fortsette med agilty, men ifølge både Sissel og veterinæren var det lurt å være forsiktig med altfor høye hopp. Siden vi ikke har planer om å være med på noen agilitykonkurranser, gjør det jo ikke noe om vi trener på bane for litt mindre hunder enn der hun hører til! :P

Hvis grensen er 43 cm, regnes nok Dixie som stor, tror hun er rundt 44 cm. Til oss sa de 45 cm, men de virket ikke helt sikre, så da har de nok bare tatt litt feil! ;)

Vi var forresten også på trening forrige mandag! For første gang etter løpetiden Kanskje kommer vi denne mandagen også, vi har egentlig ikke tenkt så mye på det enda... :)

Kathrine sa...

Har pratet med oppdretteren vår nå, som også snart er utdannet veterinær.. Han sa at det er svært lite vi mennesker kan gjøre for å påvirke HD-resultatene.. Det er altså mest genetisk, da lite miljøet som gjør at hunder får en eller annen grad av HD.. ihvertfall denne rasen. Eneste vi måtte tenke litt på var at de får jevnlig mosjon. Ikke rykk og napp mosjonering..
Så da kan du legge all dårlig samvittighet bak deg.

Det går nok fint med Dixie, på bilde ser hun jo ikke påvirket ut i det hele tatt :)

Ville sa...

Jeg kan godt forstå at du er skuffet Tina.
Jeg tenker sånn at på papiret har hun C, men der er så mye usikkerhet rundt rtg. at hun har muligens B-C hofter.

Det siste som Lana skriver er veldig viktig , jevn mosjon hver dag, løpe fritt osv, leke alt som gjør at hunden bygger opp en god muklatur. Gjør det til en god vane å tenk forbyggende.
Forsett å trene henne med det som du og hun trives med:o)

Gry og Millis blogg sa...

Hei Tina

Jeg forstår skuffelsen din veldig godt. Dere har jo så mange planer! Jeg synes Berit sier så mye med ordene "C er jo bare en bokstav på et papir", det er veldig sant Tina! Jeg har sjelden sett en gladere og mer livlig lapphund enn Dixie! Jeg er helt sikker på at dere ikke har gjort noe enn å la henne leve et helt naturlig og flott liv hittil. Milli har fått gjøre stort sett som hun vil mht bevegelse, og hun ble røntget til A. Jeg tror man må akseptere at noen ganger bare "er det sånn". Dixie har tatt både meg og Milli med storm. Andre vet bedre enn meg hva som er lurt å ta hensyn til, men at hun får et fantastisk liv hos dere, uavhengig av hva slags bokstav som står på papiret hennes, DET er jeg sikker på!!!!

En klem til deg og en stor nuss på nesa til herlige, livsglade Dixie fra Milli og meg:o)

Nøve sa...

Nå har det meste blitt sagt her allerede, for dette engasjerer oss alle.
Dixie er i de beste hender, og ho får helt sikkert ett godt og lykkelig liv selv om om det står en C på ett papir.
ALT MED MÅTE er en god regel uansett!

Nalles eldre halvsøster Lappejentas Filkhanna har C-hofter og 'konkurrerer' fortsatt i agility såvidt jeg vet ;o)

Dixie sa...

Ja, den C-en betyr jo egentlig veldig lite, så lenge vi bare vet hva vi bør være forsiktige med... Vi var i Sørmarka på lørdag, og Dixie sprang rundt omkring og hoppet over steingjerder, helt firvillig - selv om det ikke var så mange andre hunder der, så da beviste hun i hvert fall at hun ikke har vondt noe sted! :)

Mor skal ringe og snakke med hun vi var på agilitykurs hos, så får vi se hva hun sier til agilty med C-hofter og om det kan gå an å trene sammen med den minste klassen, der hoppene ikke er så høye...

Men det var i hvert fall veldig kjekt å få vite om søsteren til Nalle! Hvis hun kan drive med agility uten problemer, kan nok Dixie også det! :D

Irén sa...

Uff, så leit da! Men så lenge hun er frisk og rask ellers får en vel være glad lell?

Balder er ikke sjekket, men det er heller ikke aktuelt med utstilling. Frisk og rask er han, så da koser vi oss som det er :-)

Ønsker deg en fortsatt fin uke! Snart helg :-)