fredag 18. juli 2008

Nordenstam hundeskole

Søndag kveld (6. juli) kom vi (Mor, far, jeg og Dixie) fram til Trysil etter å ha overnattet en natt på hytta vår på Hovden underveis. Vi hilste på kursinstruktørene og fikk tildelt kursperm med informasjon om kurset (som varte til fredag 11. juli) og andre tips, før vi bar inn bagasjen og satte opp buret til Dixie.

Mandag morgen luftet vi Dixie en liten tur og spiste frokost før kurset startet klokken 10 med en halv dag teori på kursrommet. Far passet Dixie i mellomtida, slik at hun slapp å være innestengt i buret på rommet i tre timer. Læreren for denne teoridelen var Geir Nordenstam, mannen som opprinnelig startet Nordenstam hundeskole og som har skrevet flere bøker om hunder og trening. Han var veldig flink til å fortelle og forklare, så vi lærte masse nyttig. Vi hadde flere små pauser inni mellom, men fra 13 til 14 hadde vi lunsjpause, før vi møttes igjen på treningsbanen bare noen minutter lenger borte i veien.

Vi trente 40 minutter, så hadde vi 20 minutters pause, trente 40 minutter, hadde 20 minutters pause og så videre helt fram til klokka 19 den første kvelden. De andre dagene varte det bare fram til klokka 17 (pluss spørsmål og svar onsdag ettermiddag klokka 17). Mor begynte å lede Dixie, men da vi fant ut at det måtte være samme leder hele tiden, ble det jeg som overtok.

Vi begynte med å trene på "På plass sitt". De viste oss øvelsen grundig steg for steg, og for at vi skulle forstå det enda bedre, brukte de en av de andre instruktørene som hund. Da alle hadde forstått det satte vi i gang. Vi stilte oss på en linje foran en av instruktørene, som ropte akkurat når vi skulle utføre øvelsen. Først mot høyre noen ganger, så til venstre og til slutt helt rundt. De andre to instruktørene gikk rundt og hjalp og rettet på kursdeltagerne slik at alle skulle få det til helt perfekt, og det gjorde de (i hvert fall vanligvis...)

Neste øvelse var å gå fint i bånd, med vendinger både til høyre og til venstre, og sitt. Da skulle vi også bruke kommandoen "På plass" for at hunden skulle vite hvor den skulle gå. Vi ble nøye fortalt hvordan dette skulle gjøres, og vi fikk hjelp og veiledning når det var nødvendig.

Vi ble anbefalt å bruke kjettinghalsbånd (strupelenke) med små vridde lenker under kurset, siden vi skulle bruke små styringsnapp i kobbelet dersom hunden ikke gjorde det vi ville den skulle gjøre. Jeg hadde alltid trodd at dette var veldig vondt for hunden, men faktisk er det nok værre å få slike små nykk med vanlige halsbånd som har skarpe ganske harde kanter! Dessuten prøvde jeg å ta kjetingbåndet rundt håndleddet mitt å rykke litt i det for å sjekke om det gjorde vondt, men jeg kjente det omtrent ikke... :) Så slike bånd er jeg ikke like redd lenger.

Andre øvelser vi holdt på med på kurset var innkalling, både i vanlig kobbel på ca. 1.80 meter, og fra langline. Vi øvde mye på bli (både "sitt bli", "dekk bli" og "stå bli"), og dette fikk jeg og Dixie ganske godt til. Nå, da vi har øvd noen få ganger etter at kurset er slutt, kan hun faktisk både "sitt bli" og "dekk bli" i ett minutt! Lenger har vi ikke prøvd på, men det skal nok gå fint det også etter hvert... Ellers drev vi med både sjekking av tenner og hilsetrening, til og med dersom den vi møtte hadde hund med seg. Da skulle hundene sitte fint "på plass" mens eierne hilste på hverandre.

Vi fikk også prøve de ulike agilityapparatene, og instruktørene viste oss hvordan vi skulle gjøre for at hundene skulle få til apparatene uten å være redde. De var veldig forsiktige, og passet på at de yngste hundene bare gjorde øvelser der hoftene ikke kunne ta skade.

En av dagene kom Geir Nordenstam og viste oss hvordan vi burde leke med hunden. Da skulle vi feste en knuteleke fast i et kobbel og leke med hunden som var enten løs eller i langline (alt etter hvor god kontroll vi hadde over den). Lekingen skulle hjelpe til med at hunden ville være med oss og gjøre det vi ba den om. Dette var også grunnen til at vi ikke bare skulle kaste av gårde en leke som hunden kunne hente og stikke av med, da lekte ikke vi med hunden lenger, hunden lekte med seg selv...

I tillegg fikk vi en god del ny informasjon om daglig stell av hund, fôring, trening og mye mer. I motsetning til ganske mange kurs der vi bare blir fortalt at slik er det, begrunnet de her alt de sa, slik at vi lettere kunne forstå og tro på det. Noen eksempler på slike ting var at en hund ikke skal spise to timer før og etter den er i krevende aktivitet, både fysisk aktivitet og mentaltrening. En vanlig liten luftetur er ingen problem, men for eksempel lange fjellturer eller agility kan gjøre at magesekken (som bare er festet foran og bak) snurrer rundt seg selv slik at den stenges igjen og ingenting kommer verken ut eller inn...

Et annet lite tips vi ble fortalt, var at de aller fleste hunder egentlig drikker for lite dersom de bare får helt vanlig vann (akkurat som mennesker...), derfor er det veldig lurt å blande inn enten litt Cultura, leverpostei eller noe annet hunden synes er godt, for da drikker den mye mer! :)

Som jeg har fortalt tidligere lærte vi masse nytt og interessant på dette sommerkurset, og dersom det ikke hadde vært så langt å kjøre, ville jeg helt sikkert deltatt på mange ulike kurs her i løpet av året! De fleste av instruktørene hadde dette yrket på heltid, så de kunne mye om hund og var opptatt av at alle deltagerne skulle få det til! Både instruktørene og de andre som deltok på kurset var veldig hyggelige og greie, og absolutt alle raser (og blandinger) var velkomne til å være med!

Nå er det jo en stund siden kurset er over, men nå er vi på Hovden og har hatt besøk av Tessy og familien fram til fredag. Vi fikk nye gjester (uten hund) samme dag, men jeg greide likevel å få tid til å skrive litt i bloggen slik at de som er interesserte skulle få vite hvordan vi hadde hatt på kurset... :)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei på dere!
Så godt å høre at dere var fornøyd med kurset! Jeg har igrunn hørt så mange ulike meninger om det opplegget hans. De har ofte hatt helgekurs her i Nesbyen, men vi har ikke prøvd det sjøl. Jeg er veldig fornøyd med henne vi har gått hos de to siste gangene (ho finner du link til på sida mi, hvis du er interesert).
Kan tenke meg at Dixie er ganske sliten etter "skolen"! Sikkert godt å komme på hytta og koble av i kjente omgivelser nå.
Ha en fortsatt god ferie, alle sammen!

Anonym sa...

Heihei!!
Det høyres ut som om de har hatt det veldig fint på kurs :) Det er veldig kjekt når ein vert forklart kvifor ein skal gjere ting på den aktuelle måten som du seier.
Gledar meg til bilder!! Har hatt det litt travelt i det siste, så eg har ikkje fått lest bloggen din på ei stund, og no såg eg gjennom dei siste oppdateringane med bilder av Dixie - og ho har jo vokse enormt! Ho har vorte stor jente!! Og veldig fin :)