fredag 6. mars 2009

Øvelsene vi trente på...

For noen dager siden skrev jeg om treningen vi var på på mandag... Jeg tenkte det kanskje ble litt kjedelig hvis jeg forklarte hvordan vi gjorde øvelsene og sånt, så det droppet jeg. Men i kommentarene var det flere som lurte på akkurat dette, og siden det sikkert tar litt plass skriver jeg det heller som et innlegg i bloggen enn som en laaang kommentar! :)

Dixieprix

"Sikker bli"
Vi lærte først hvordan vi kunne trene inn en sikker bli. Dette gjorde vi ved at vi først fikk Dixie til å sitte og så beveget vi en godbit rundt omkring foran ansiktet hennes. Denne skulle hun ikke strekke seg etter eller reise seg for å få tak i, da forsvant hånda bak ryggen med én gang, og den kom ikke fram igjen før hun hadde satt seg... :)

Vi begynte med godbiten ganske nær ansiktet hennes, også gikk vi litt og litt lenger ifra etter hvert. Planen er at vi til slutt skal kunne gå et stykke fra henne mens hun sitter fint og venter helt til hun får lov til å reise seg... Det går også an å trene med andre forstyrrelser når det går fint med godbiter, da blir det jo en enda sikrere "bli"! :)

Mori og Dixie

"Stå"
Etter at vi hadde trent en stund på "bli" viste en av hjelperne oss hvordan vi kunne gå fram dersom vi ville lære henne "stå". Denne øvelsen kan også kombineres med "bli" etter hvert som hunden forstår hva det er vi vil den skal gjøre (og faktisk også gjør dette)...

Det var egentlig en ganske enkel metode vi brukte, så de fleste hunder vil nok skjønne det ganske raskt... Da vi startet satt Dixie, så da sa "trenerne" at vi bare kunne røre så vidt borti hofta for da ville hun sannsynligvis reise seg - og det gjorde hun. Og med en gang hun reiste seg klikket vi eller roste henne, og kastet en godbit på bakken sånn at hun måtte bevege seg litt for å få tak i den.

Da godbiten var spist begynte hun å gå tilbake mot oss igjen, og når hun kom veldig nær stoppet hun automatisk så da klikket vi, roste og kastet en ny godbit akkurat når hun stod... :) Sånn holdt vi på, og det virket som om Dixie fant litt ut av hvordan hun skulle få godbit etter en stund, og da gjorde hun jo det! :)

Dixie føgler medVet ikke helt om det var mulig å forstå noe av dette, men disse metodene virket i hvert fall veldig fint for oss, så kanskje de kan være nyttige for noen andre også!? 

12 kommentarer:

Anonym sa...

Å trene med klikker er veldig artig. På den måten rekker man jo å belønne i RETTE øyeblikk. Klikket betyr BRA, og at øvelsen er ferdig. Uten klikker, må man passe på å si FRI el. lignende, ellers kan man regne med at hunden avbryter BLI når den sjøl vil.

Kommando-ordet (f.eks STÅ)gis først når hunden gjør det den skal. Noe sånt har Hilde prøvd å innprente i oss på trening...
Har dere fått samme beskjed?
Moro å høre hvordan andre trener :o)

Nina og Bonnie sa...

Det var noen godt tips, det skal jeg prøve på Charlie.

Kjekt å prøve nye måter å gjøre det på. Klikkern har jeg det med å glemme når jeg trener ute. Inne ligger den hendig til. Charlie lært alt de første månedene med klikker og da synes jeg han tok ting fort.

Dixie sa...

Ja, det er det de anbefaler oss å gjøre på treningene også (å sette på kommandoordet når hunden gjør det den skal altså)... :)

Ellers synes jeg også at klikker er veldig praktisk og effektivt, for hvis en klarer å klikke i rette øyeblikk får jo hunden veldig tydelig beskjed om at akkurat NÅ gjør den noe bra :)

Anonym sa...

Takk skal dere ha Tina og Dixie. Dette skal vi ut å trene på i dag:o)

Anonym sa...

Da trente vi jo på det samme Tina :) tror jeg?
Jeg skulle holde godbiten godt synlig foran henne. Ble hun sittende, skulle jeg si bra og gi henne godbit med den andre hånden. Beveget hun seg gikk hånda mi bak ryggen min, ble synlig når hun satte seg igjen.
Trenerne kalte metoden for "omvendt...." noe.. husker du det Tina?
Dette var nytt for meg, da jeg tidligere har lært hvor viktig det er å skjule godbiten for hunden. Noe jeg har synes var vanskelig, fordi om de ikke ser den, så lukter de den.
Skjønner prinsippet på synlig godbit og tror det er bra.

Dixie sa...

Det høres ut som vi har trent på det samme, ja! :) Husker ikke helt hva det het jeg heller, men det var vel noe med "omvendt lokking" eller noe sånt?!

Lykke til med treningen Gry og Milli! :)

snorredimma sa...

Det siste kurset Dimma og meg gikk på i lydighet, gikk ut på samme måte som det du og Dixie trener på. Moro å se hvor flinke hundene blir til å tilby adferd etter hvert, og da kan jo hunden brukes til alt!!! Veldig kjekt i freestyle.

Marianne sa...

Jeg begynte også med den metoden på mine hunder Tina, og det virker kjempe bra. Etterhvert skjønner hunden poenget, og det blir nok med en kommando og litt ros av og til. Mine hunder har en veldig "sikker bli" nå. Så det virker!

Kjempe gøy å få høre hvordan dere trener....Og litt trist å tenke på alle de menneskene som sliter med hundene sine, bare fordi de ikke harfått den utroligt enkle hjelpen man trenger for å få hunden lydig...

Anne-Liss sa...

Jeg lærte også omvendt lokking på klikkerkurset jeg var på nå nettopp. Ny treningsmetode for meg men effektiv. Under kontakttrening hadde vi godbiter i begge hendene, strekte frem den ene hånda og belønnet kontakt med den andre.
Jeg prøver å bruke klikker mer og mer og har den alltid med meg på tur og trening.
Vi lærte også at vi ikke skulle sette ord på øvelsen før hunden frivillig tilbød adferden.

Anonym sa...

Gratulere med vinner bilde Tina:) kjempe morsomt bilde:D
Godt kreativt påfunn må jeg si..

Anonym sa...

Anonym er meg:)

Dixie sa...

Tusen takk! :) Jeg glemte visst å stemme denne gangen, jeg, men det var jo kjekt at andre husket det... :)